Ik ga op reis als vrijwilliger, en nu?

aiesec

SmartStart ‘Over de Grens’ – Jasper naar Indonesië voor het #IWasHere – the Greatest Children project

In mijn vorige blog heb ik jullie van alles verteld over het project #IWasHere via de organisatie AIESEC en uitgelegd waarom ik als vrijwilliger een positieve bijdrage wil leveren aan dit project.

Zo’n reis naar Indonesië maak je echter niet zomaar, daar gaat natuurlijk een heleboel voorbereiding in zitten. Wat maakt mijn reis als vrijwilliger nu zo anders dan die van een toerist? En hoe ver ben ik met mijn voorbereidingen?

Toestemming van Indonesië

Een van de belangrijkste dingen die ik moest regelen voor deze reis is mijn visum. Dat is een soort toestemming van het land om erheen te mogen gaan. Zonder een visum kom ik simpelweg Indonesië niet binnen, hoe goed mijn bedoelingen ook zijn. Omdat ik vrijwilligerswerk ga doen en voor een bepaalde duur in Indonesië zal verblijven, moet ik een socio-cultureel visum aanvragen.

Een visum krijg je niet zomaar, daar komt heel wat bij kijken en dit kun je aanvragen bij de ambassade in Den Haag. Ik moest een hele berg administratie meenemen naar Den Haag:

  • Een brief van AIESEC in Indonesië – waarin staat wat ik daar precies ga doen en dat ze mij graag willen hebben.
  • Een brief van AIESEC in Tilburg – waarin wordt bevestigd wat ik in Indonesië ga doen en dat ze mij hebben geaccepteerd voor dit project.
  • Kopieën van identiteitsbewijzen – van mijzelf en van de mensen die de brieven hebben geschreven.
  • Vluchtgegevens – aangezien ik maar voor een bepaalde tijd mag blijven met dit visum.
  • Formulier met persoonlijke gegevens.

Dit was nog best een gedoe, maar met hulp van AIESEC is de aanvraag inmiddels gelukt!

Vaccineren?

Zoals bij wel meer buitenlandse reizen is het ook bij reizen naar Indonesië aangeraden om je te laten vaccineren tegen bepaalde ziektes die wij hier in Nederland niet gewend zijn. Dit kon ik gewoon bij de GGD doen. Ik heb inmiddels mijn vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio) gehad. Binnenkort ga ik mijn vaccinaties tegen Hepatitis A en B halen. Voor de ziekte Malaria bestaat echter nog geen vaccin, maar doordat die ziekte de laatste jaren minder voorkomt op het Indonesische eiland Java, hoef ik hier geen speciale malariapillen voor te slikken. Door te slapen met een klamboe (muggennet), anti-muggenspray en kleding met lange mauwen en broekspijpen kan ik mezelf genoeg beschermen tegen de malariamug.

Ho wacht, een cultuurshock?

Vandaag ga ik een dagje naar Amsterdam om mezelf (enigszins) voor te bereiden op de andere cultuur en wat ik kan verwachten van de mensen in Indonesië. Dit is enorm belangrijk om mijn werk als vrijwilliger goed te kunnen doen en om geen dingen te doen die daar niet gepast zijn. Om letterlijk een ‘cultuurshock’ te voorkomen, organiseert AIESEC een speciale dag voor alle studenten die binnenkort vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen. In mijn volgende blog zal ik vertellen wat ik tijdens deze dag heb gedaan en geleerd!

Vervolg

Wil je meer weten over het project? Lees dan onze vorige blog project ‘Over de Grens’. Ben je benieuw naar wat SmartStart voor jou in Nederland kan betekenen, kijk dan op de website van SmartStart  of ga naar onze Facebook pagina.

Geplaatst op 4 juni 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing