Over de Grens

Blog over de grens

Project SmartStart: ‘Over de Grens’

Onderwijs. Ieder land, cultuur, familie of individu heeft zijn eigen opvatting als het gaat over het onderwijs. Volgens onderzoek is het onderwijssysteem van Finland de beste van Europa en behoort ook Nederland tot de Europese top. Wat de Finnen bijzonder maakt is dat de schooldagen erg kort zijn met veel buitenschoolse activiteiten. Dit onderwijssysteem draait dan ook om intrinsieke motivatie en persoonlijke interesses. Maar is dit geroemde Finse systeem niet iets te vrijblijvend?

Daarnaast kunnen Europese onderwijssystemen niet tippen aan vele Aziatische landen volgens het onderzoek van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Door hun rijke geschiedenis aan doorzettingsvermogen en hard werken bestaat er bijvoorbeeld in Zuid Korea een enorme prestatiecultuur. Het valt niet te ontkennen dat deze prestatiecultuur heeft bijgedragen aan een sterke ontwikkeling van het land, maar wat zijn nu precies de keerzijden van dit onderwijssysteem als je verder kijkt dan enkel de prestaties?

Naast het vergelijken van het onderwijs over de hele wereld ben ik altijd nieuwsgierig naar de factoren die worden gebruikt om ‘goed’ onderwijs te bepalen. Wat betekent goed onderwijs voor iemand? Is het belangrijker dat leerlingen nu gelukkig zijn en wat minder presteren, of is het beter dat ze nu presteren om later gelukkiger te zijn? Daarnaast vraag ik me af hoe die verschillen tussen onderwijssystemen door verschillende culturen nu precies is ontstaan.

Bij SmartStart willen we graag het initiatief nemen om deze vragen te beantwoorden. Niet door het lezen van boeken en onderzoek te doen van een grote afstand, maar door het te ervaren. Door onderdeel uit te maken van een andere cultuur en deel te nemen aan een ander onderwijssysteem willen wij het onderwijs in andere landen leren begrijpen. Hierdoor gaan wij proberen antwoorden te vinden op verschillende vragen zonder hier vooraf een oordeel over te geven.

Dit alles heeft geleid tot een nieuw project van SmartStart, genaamd ‘Over de Grens’. Bijlesgevers van SmartStart hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een vrijwilligersproject in het buitenland. Een project duurt minimaal 6 weken en geeft de student de mogelijkheid om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het onderwijs in het buitenland. Naast deze unieke mogelijkheid voor studenten, zullen zij door middel van blogs en video’s hun ervaringen delen. Een ander doel van project ‘Over de Grens’ is dat de student een positieve bijdrage levert aan het onderwijs en daadwerkelijk leert een andere cultuur te begrijpen.

Binnenkort zullen wij het eerste project gaan introduceren waar een van de studenten van SmartStart aan deel gaat nemen. Houd daarom ook zeker onze Facebook in de gaten om op de hoogte te blijven van alle ervaringen. Gedurende het project zijn wij zeker benieuwd naar jullie meningen en inzichten betreffende het onderwijs in Nederland en buitenland. Wellicht heb jij al ervaring met het onderwijs in het buitenland?

Geplaatst op 12 april 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing