National Preparation Day – Deel 1

Naambordje NPD
‘Over de Grens’ – Jasper naar Indonesië voor het #IWasHere – the Greatest Children project

In mijn vorige blog schreef ik dat ik naar de National Preparation Day van AIESEC zou gaan. Nou, afgelopen zaterdag ben ik daarvoor inderdaad naar Amsterdam gegaan en in deze blog zal ik jullie er alles over vertellen. Het was een lekker lang dagje, dus dit wordt ook een lekker lange blog. Ik zou zeggen, pak wat te drinken, ga er lekker voor zitten en veel leesplezier!

Op weg naar Amsterdam

Samen met andere studenten die via AIESEC Tilburg een project gaan doen, ging ik op weg naar Amsterdam. Tijdens de treinreis leerden we elkaar kennen en vertelden we waar we deze zomer heen gingen. Toen merkte ik ook echt wat voor verschillende mogelijkheden er allemaal zijn. De een ging naar Colombia, een ander naar Sri Lanka en iemand anders ging, net als ik, naar Indonesië. Ook het soort project verschilde sterk, van onderwijs tot het promoten van een stad.

 

Deel 1:  Presentaties van AIESEC

Het eerste deel was vooral bedoeld als een algemeen onderdeel voor iedereen die een project gaat doen. Voor dit onderdeel zaten we met zijn allen in een grote collegezaal en luisterden we naar presentaties van mensen van AIESEC.

The AIESEC Way

De dag werd geopend met een presentatie over wat AIESEC precies is en hoe het ontstaan is. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • AIESEC na de 2e Wereldoorlog opgezet is door studenten uit zeven verschillende landen?
  • AIESEC tegenwoordig over de hele wereld verspreid is? Hierdoor kunnen ze overal ter wereld projecten helpen organiseren om mensen te helpen.
  • AIESEC door middel van deze projecten ervoor wil zorgen dat jongeren betere leiders worden in de toekomst?

Culture Shock

Vervolgens kregen we uitleg over cultuurshock en cultuurstress. Dit eerste betekent dat je bij aankomst in één keer zoveel nieuwe dingen ziet, dat je overweldigd raakt. Er zijn dan zoveel onbekende dingen, dat je niet meer weet wat je ermee aan moet. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Cultuurstress pas na een aantal weken komt?
  • Dit gevoel komt doordat de cultuur in Indonesië heel anders kan zijn en dat de mensen daar je niet zo goed begrijpen?

Practical Preparation

Tijdens dit onderdeel kregen we een aantal erg nuttige tips & tricks om ervoor te zorgen dat je reis goed verloopt. Sommige dingen hiervan zijn erg logisch. Bijvoorbeeld dat je al je papieren goed in orde moet hebben en dat je alle belangrijke contactgegevens bij je moet hebben. Andere dingen waren behoorlijk confronterend, bijvoorbeeld wat je moet doen als je overvallen wordt. Het is absoluut geen prettige gedachte, maar het is wel nodig dat je voor jezelf goed weet dat je rustig moet blijven en gewoon mee moet werken. Anders kan het nog wel eens een stuk vervelender worden..

Expectation setting

Na de lunch kregen we een extra dosis realiteit. We kregen te horen dat het vrijwel nooit voor komt dat alles precies volgens plan gaat. Voorbeelden die werden gegeven zijn:

  • Een slaapplek die compleet anders uitpakt dan vooraf werd gezegd..
  • Het toilet nóg smeriger is dan dat je had gedacht..
  • Het project zelf uiteindelijk anders uitpakt dan vooraf is verteld..

Het is belangrijk om je te bedenken dat dit soort dingen kan gebeuren en je moet leren om ermee om te gaan.

De belangrijkste les:

De belangrijkste les van het eerste deel was toch wel dat je er absoluut niet alleen voor staat. Zowel in Indonesië, als in Nederland staan een heleboel mensen voor je klaar. Daarnaast zijn er nog alle andere studenten die een project gaan doen, die dezelfde problemen als jij hebben, en met wie je van alles kunt bespreken.


Deel 2: Interactie & Workshops

In het tweede deel werden we opgedeeld in kleinere groepen. Door middel van interactieve presentaties gingen we dieper in op de plek waar we naar toe gaan en het Duurzame Ontwikkelingsdoel waar we ons mee bezig gaan houden.

Regional Preparation

Bij dit onderdeel werden we verdeeld op basis van het werelddeel waar je naartoe gaat. Omdat ik naar Indonesië ga, mocht ik mee met de Azië-groep. Binnen die groep werden we verder opgesplitst en mocht ik samen met andere mensen een Indonesië-groepje vormen. Binnen deze groep bespraken we wat we al wisten van Indonesië, waar we zin in hadden, waar we tegenop zien en welke voorbereidingen we al hadden gedaan. Het was erg fijn om te horen dat ik niet de enige was die wat moeite had gehad met zijn visum.

SDG Workshops

Hierna werden we opnieuw opgesplitst, dit keer op basis van het Duurzame Ontwikkelingsdoel waarop je project gebaseerd is. Samen met andere mensen die ook les gaan geven, kreeg ik een workshop van iemand die in Colombia Engels had gegeven op een basisschool. Hij vertelde over de lastige dingen die je mee kunt maken en samen bedachten we oplossingen voor verschillende problemen.

Belangrijkste les van deze sessie:

Neem stroopwafels mee. Blijkbaar werken deze erg goed om kinderen te motiveren mee te werken! Misschien iets om ook tijdens bijles toe te gaan passen…


Vervolg

Wil je meer weten over het project? Lees dan mijn vorige blog project ‘Over de Grens’. Blijf me ook zeker volgen, want in de volgende blog vertel ik over de rest van deze geweldige dag! Ben je benieuw naar wat SmartStart voor jou in Nederland kan betekenen, kijk dan op de website van SmartStart  of ga naar onze Facebook pagina.

Geplaatst op 18 juni 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing