De eerste 24 uur in Indonesie

jasper
‘Over de Grens’ – Jasper naar Indonesië voor het #IWasHere – The Greatest Children project

In mijn vorige blogs heb ik verteld over de National Preparation Day. Op deze dag was onder meer expectations setting een belangrijk onderdeel. Hierbij leerden we dat dingen niet altijd zijn zoals je ze verwacht en dat dingen vaak anders gaan dan gepland. Binnen 24 uur weet ik gelijk wat dit inhoudt!

De heenreis

De reis naar Indonesië verliep zonder grote problemen. De 11 lánge uren rondhangen op Dubai Airport waren niet al te geweldig, maar dat had ik van tevoren al wel kunnen bedenken. Muziek, Netflix en af en toe wat rondlopen sleepten me erdoorheen. Wat wel anders was dan verwacht, was dat ik een stuk minder heb kunnen slapen in het vliegtuig dan ik dacht. Zo zorgden schreeuwende kinderen ervoor dat ik op de vlucht van Dubai naar Jakarta weinig kon slapen. Dit zorgde ervoor dat ik later op de dag behoorlijk moe begon te worden.

Basecamp

Eenmaal op het vliegveld aangekomen, kon ik bij de immigratiedienst vrij snel doorlopen. Na wat wachten op mijn bagage kon ik zo langs de douane lopen en mocht ik nog een paar uurtjes wachten op mijn lift naar het basecamp. Nu denk je misschien: ‘Basecamp?? Jij zat toch bij een gastgezin?’ Dat was inderdaad de planning, maar door een miscommunicatie moet ik één nachtje doorbrengen op het basecamp. Dit was absoluut geen straf, omdat ik nu een groot deel van de mensen die ik via Whatsapp al leerde kennen, nu ook in het echt kon zien. Zeker met een kerel uit Ierland, Michael, kan ik het goed vinden.

Douchen in het basecamp is ook compleet anders dan ik verwacht had. Je hebt een bad met water en een soort emmer en je moet het water zelf over je heen gooien. Dit klinkt in het begin behoorlijk apart, maar het is best een prima manier van douchen. Je hebt ook geen warm water nodig, omdat het veel te warm is om met warm water te douchen.

Verder heb ik na deze lange reis natuurlijk prima geslapen. Ik zal tijdens mijn verblijf in Indonesië een kamer delen met een andere jongen bij het gastgezin.

Jakarta

Jakarta zelf is aan de ene kant vrij vergelijkbaar met wat ik had verwacht, maar aan de andere kant toch compleet anders. De straten zijn er vrij druk en het verkeer is behoorlijk chaotisch. Maar toch is het minder erg dan ik had verwacht. De bestuurders lijken echt rekening te houden met de rest van het verkeer. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van de toeter. De verschillen tussen de mensen zijn wel echt super duidelijk hier. In Nederland zijn de verschillen tussen mensen meestal niet zo groot en zie je ze niet zo sterk. Maar hier heb je aan de ene kant van de straat een met hekken omheinde community, en aan de andere kant kleine huisjes die deels gemaakt zijn van golfplaten. Een schrijnend contrast toch wel..

Het eten

Voor lunch heb ik een soort soep op met stukjes kip, rund, blokken rijst (rijst, maar dan niet in kleine korreltjes, maar in blokjes ter grootte van een dobbelsteen) en andere dingen erin. Het was minder pittig dan ik had verwacht, maar wel pittiger dan ik in Nederland gewend was. ’s Avonds zijn we langs een supermarkt gegaan om wat eten te halen voor de volgende ochtend en toen kwamen we ook langs een paar kraampjes, waar ik saté met rijst gehaald heb. Al met al is het eten hier niet verkeerd. Ik was ook erg blij om in de supermarkt brood en hagelslag te zien liggen. Mocht ik dan heimwee krijgen, kan ik toch nog genieten van een Nederlands ontbijt.

Vervolg

Wil je meer weten over het project? Lees dan meer over project Over de Grens. Ben je benieuw naar wat SmartStart voor jou in Nederland kan betekenen, kijk dan op de website van SmartStart  of ga naar onze Facebook pagina.

Geplaatst op 3 juli 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing