De Terugblik

2
‘Over de Grens’ – Jasper naar Indonesië voor het #IWasHere – The Greatest Children project

Inmiddels ben ik alweer een maandje terug in Nederland. Jammer, want wat een onvergetelijke zomervakantie was dit! In deze laatste blog neem ik jullie mee in de afsluiting van het vrijwilligersproject in Indonesië, met AIESEC en geef ik een laatste terugblik op het project.

Laatste keer Jakarta

Na het vrijwilligerswerk heb ik een paar weken de tijd genomen om meer van Indonesië te genieten. Enkele mooie tripjes en ervaringen rijker keerde ik terug naar Jakarta om het project definitief af te sluiten. Een belangrijk onderdeel hiervan was het overhandigen van het ingezamelde geld aan de directeur van de school Saungelmu.

Inderdaad, de crowdfunding was een succes! Met een online crowdfunding hebben we €310,- opgehaald. Hiermee kunnen 3 leerlingen van Saungelmu eindelijk hun middelbare schoolexamen afleggen! De blijdschap bij de directeur was zeker een van mijn hoogtepunten!

Back to reality

AIESEC is niet alleen een organisatie die deze vrijwilligersprojecten organiseert, maar er ook voor zorgt dat de deelnemers het meeste uit dit project halen. Om het project voor jezelf goed af te sluiten organiseren ze daarom een zogenaamde ‘Reintegration Seminar’. Welke problemen heb je gehad? Wat zijn je beste momenten? Wat heb je geleerd over jezelf tijdens dit avontuur? Al deze vragen deel je met anderen. Al snel bleek dat ik in ieder geval met één dingen veel geluk heb gehad: mijn gastgezin. Andere vrijwilligers moesten met 5 man op 1 kamer of hadden geen warm water.. brrr.

Terugblikken op het project

Als ik terugdenk aan het project, ben ik enorm blij dat ik het gedaan heb. Toen ik aangaf dat ik graag deel wilde nemen aan het project ‘Over de Grens’ van SmartStart, had ik geen idee waar ik aan begonnen was. Langzaam kreeg alles meer vorm, en dan zit je ineens aan de andere kant van de wereld. Als iemand mij een jaar geleden verteld zou hebben dat ik in de zomer naar Indonesië zou gaan, zou ik hem voor gek hebben verklaard. En dat maakt deze ervaring voor mij ook zo bijzonder. Het is iets waarvan ik nooit gedacht zou hebben dat ik dat zou doen, maar toch heb ik het gedaan. Zoals mijn oma een stuk of 10 keer zei aan de telefoon: “dit pakken ze je niet meer af”.

Ik ben er ook echt overtuigd dat ik in die twee maanden een verschil heb gemaakt. De impact die je hebt is misschien niet supergroot. En je bereikt lang niet zoveel mensen als je zou willen bereiken. Maar voor de mensen die je bereikt, maak je een enorm verschil. En daar ben ik supertrots op. Ik ben ooit begonnen met bijles geven, omdat ik mensen wilde helpen. En met dit project heb ik precies dat kunnen doen, maar dan op een compleet andere manier. Ik ben SmartStart dan ook super dankbaar dat ik dit project heb kunnen doen.

Naast dat ik voor de kinderen in Indonesië een verschil heb gemaakt, hebben deze twee maanden natuurlijk ook een enorme impact op mijzelf gehad. Ik heb het idee dat ik nu nog meer vastberaden ben om mensen te helpen. Daarnaast heb ik nu ook een veel beter beeld van hoe groot de verschillen zijn in de wereld. En hoe goed we het wel niet hebben, hier in Nederland.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen bij het maken van deze fantastische reis. In het bijzonder gaat hierbij mijn dank naar Christiaan, de oprichter van SmartStart, zonder wie ik dit nooit had kunnen doen!

Ben je benieuwd naar wat SmartStart voor jou in Nederland kan betekenen, kijk dan op de website van SmartStart  of ga naar onze Facebook pagina.

Geplaatst op 11 oktober 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing