Blog

Kies voor onze vernieuwde aanpak

Het studentenleven van Rutger


Veel van onze leerlingen zitten in hun examenjaar en gaan dus volgend jaar de stap nemen naar het bestaan als student. Toen ik in mijn examenjaar zat, had ik geen flauw idee wat me te wachten stond als student. Ook moet je als toekomstig student een aantal spannende beslissingen nemen: Wat ga ik studeren? Ga ik op kamers of blijf ik thuis wonen? Word ik actief binnen een studentenvereniging? Juist over dit soort vragen wil ik het hebben. Want hoe is het leven eigenlijk als student?

 

Introductieweek

Het leven als student begint in bijna elke studentenstad met een Introductieweek. In Tilburg heb je als introductieweek de Top-week. In deze week leer je je medestudenten en de stad Tilburg kennen. Het is belangrijk dat je hierbij bent, want anders mis je de start van een geweldige studententijd. Je krijgt alvast wat informatie over de studie maar het gaat er vooral om dat je jouw nieuwe studiegenoten leert kennen op een informele manier.

Zelf heb ik enorm van deze week genoten en heeft het mij een geweldige start gegeven als student. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt waarmee ik nu (1,5 jaar later) nog steeds veel om ga. Ook heb ik de stad Tilburg goed leren kennen; er is geen kroeg waar we niet zijn langs geweest. Daarnaast is er elke dag een studentenvereniging die jou ervan probeert te overtuigen dat je toch wel echt bij hen moet komen.

 

Op kamers?

Voor sommige studenten is het vanzelfsprekend om op kamers te gaan, of ze gaan in een stad studeren die zo ver van huis is dat ze wel moeten. Voor mij was dit niet het geval. Tilburg is erg dichtbij Waalwijk, en ik heb er in het eerste jaar dus voor gekozen om op en neer te reizen. Na een jaar op en neer reizen had ik toch het idee dat ik iets van het studentenleven miste. Het werd voor mij dan ook tijd om op kamers te gaan. Van Waalwijk naar Tilburg is niet zo ver, dus de stap was niet al te groot. Inmiddels woon ik nu 5 maanden op kamers, en ik moet zeggen: het bevalt enorm. Je moet opeens zelf de was doen, zelf boodschappen doen en je komt erachter dat koken toch best veel tijd in beslag kan nemen.

Maar daartegenover staat dat je elke dag zelf bepaalt wat je wil eten, je hebt geen gezeur over hoe laat je thuis moet zijn en misschien wel het grootste voordeel: het is makkelijker om actief van het studentenleven te genieten doordat je overal bij kunt zijn. Zo fiets ik aardig wat af als student om overal maar bij te kunnen zijn. Naar de universiteit, de Appie, de stad en natuurlijk dat lange stuk naar mijn studentenroeivereniging Vidar. Fietsen doe ik graag dus dat maakt het voor mij alleen maar leuk!

 

Studentenvereniging

Naast het op kamers gaan wilde ik me ook nog op een andere manier meer betrokken voelen bij het studentenleven. Dit heb ik gedaan door bij een studentenvereniging te gaan, in mijn geval Vidar. Studentenverenigingen zijn de laatste tijd vaak slecht in het nieuws door onder andere Vindicat. Zelf kan ik alleen maar zeggen dat het een goed besluit is om je aan te sluiten bij een studentenvereniging. Je leert veel nieuwe mensen kennen, waardoor je je veel sneller thuis voelt in de nieuwe stad waar je gaat wonen. Daarnaast zijn er veel leuke feesten en ook belangrijk: je kunt jezelf ontwikkelen door middel van commissies binnen een studentenvereniging. Daarvoor zul je de ontgroening maar even voor moeten doorstaan.

Al met al heb ik het enorm naar mijn zin in als student in Tilburg!

Bijles krijgen

Een vak makkelijker en leuker maken?
Slim.

Meer over bijles krijgen

Bijles geven

Een flexibele en lonende bijbaan?
Dat kan.

Meer over bijles geven