5 gouden tips – Efficiënt leren

Effectief leren

Het liefst haalt iedereen zijn middelbare school diploma met zo min mogelijk moeite. Ik ben daar zelf geen uitzondering op. Om jullie te helpen om, net als ik, de middelbare school op een zo goed mogelijke manier door te komen, wil ik graag mijn top 5 tips om effectief te leren met jullie delen.

Tip 1: Slim slapen

Iedereen weet dat slaap belangrijk is, maar toch slapen veel jongeren niet genoeg. Mijn belangrijkste tip is dan ook, om iedere nacht de aanbevolen 8 uur te slapen. Netflix kijken kun je heel het weekend nog doen, dus je kunt doordeweeks net zo goed op tijd gaan slapen. Misschien ben je bang om leuke dingen te missen, maar deze tijd win je dubbel en dwars terug als het tijd wordt om te leren voor een toets. In je slaap wordt alle informatie die je gedurende de dag hebt binnengekregen namelijk opgeslagen door je hersenen. Dus hoe meer je slaapt, des te minder tijd je later hoeft te besteden aan het leren. Van slapen word je dus daadwerkelijk slimmer. Daarnaast helpt het ook om tijdens de toets fris te zijn, zodat je scherp bent en geen onnodige fouten maakt. Kortom, effectief leren begint bij een goede slaapsessie!

Tip 2: De leraar is je beste vriend

Ik snap best dat de lessen lang niet altijd even interessant zijn, maar toch loont het om tijdens de les goed je best te doen. De lessen zijn verplicht en als je er dan toch bent, kun je die tijd maar beter nuttig besteden. Daarnaast kan goed opletten je heel wat opleveren. Niet alleen krijg je de informatie beter binnen, wat tijdens je voorbereiding tijd bespaart, ook krijgt de docent een positief beeld van jou als leerling. Wie weet is hij bij het nakijken net wat soepeler, waardoor jij die voldoende scoort. Daarnaast zien docenten op de toets het liefst het antwoord zoals ze dat zelf zouden geven en dat antwoord leggen ze natuurlijk uit tijdens de les.

Tip 3: Leer vaak, niet hard

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het veel nuttiger is om vaak te leren, dan om de dag van tevoren 5 uur in je boeken te duiken. Uit eigen ervaring kan ik je dan ook aanraden om op tijd te beginnen en iedere dag een beetje te doen en veel te herhalen. Hiermee ben je uiteindelijk evenveel tijd kwijt, maar haal je wel een veel beter resultaat. Dit houdt ook in, dat je tijdens de lesweken er al voor zorgt dat je alles netjes bij houdt. In de aanloop naar de toetsweek hoef je die kennis dan alleen nog maar op te frissen en zul je merken dat je sneller het antwoord weet op vragen. Effectief leren begint dus bij een goede planning waardoor je belangrijke stof genoeg kunt herhalen.

Tip 4: Zorg voor een goede leeromgeving

Wanneer je gaat leren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo productief mogelijk bent. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat er niks om je heen is om je af te leiden. Zoek een plekje waar je niet gestoord wordt en leg je smartphone weg. Leren heeft namelijk weinig zin als je om de vijf minuten een appje moet beantwoorden of je constant last hebt van het geluid van broertjes en zusjes. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te eten en te drinken. Hierdoor blijf je scherp en pik je informatie sneller op. Effectief leren lukt dus alleen als je geen afleiding hebt en 100% kunt focussen op de stof.

Tip 5: Slimme mensen stellen vragen

Soms lukt het gewoon even niet of heb je bij een vak wat extra hulp nodig. Dit is niks om je voor te schamen. Niemand kan in alles goed zijn. Vraag dan ook op tijd hulp, om te voorkomen dat je ver achter komt te lopen. SmartStart is een van de plekken waar je deze hulp kunt krijgen. Bij SmartStart word je bij jou thuis geholpen door slimme studenten. Door op een interactieve manier bezig te zijn met de stof en veel vragen te stellen aan een bijlesgever leer je op de meest effectieve manier.

Wil je meer tips over hoe jij effectiever kunt leren? Neem dan gerust contact met ons op!

E-mail: info@smartstartbijles.nl

Like ons op Facebook

Geplaatst op 16 januari 2017

Meedoen aan Project SmartStart?

Word dan vandaag nog bijlesgever!

Aanmelden

Webdevelopment door de Haan online marketing